Annons

Bildkälla: Egentagen bild

Choucroute garnie (Surkålsgryta)

0

Den berömda surkålsgrytan från Alsace är underbar vintermat, lika god för humöret som för kroppen. Koktiden är lång men grytan går bra att förbereda och värma på vid serveringen.

Antal personer: 4-6

Ingredienser

Annons

Gör så här

Skölj surkålen i kallt vatten i durkslag, låt rinna av väl. Strimla löken, skala, kärna ur och klyfta äpplet. Fräs lök och äpple i smöret under omrörning ca 3 min.

Häll ner kål, lagerblad, kummin, enbär, peppar, vin, vatten och smulad buljongtärning. Tryck ner den rimmade fläskbiten till mitten av kålen. Sjud grytan under lock ca 1 timme, späd ev med mer vatten.

Lägg ner rökt fläsk, sjud 10-15 min till. Tillsätt kassler och korv, sjud ytterligare 15 min. Ta upp kött och korv, skiva köttet och dela korvarna. Lägg tillbaka i grytan, strö över persilja och servera med senap och ev potatis. Eller lägg upp surkålen på ett stort fat och fördela köttet över

Koppargrytan

Skrivet av:
Inlagt: över 2 månader

Liknande sökningar

Liknade recept

Ugnsgratinerad surkålsgryta

Ett Holländskt vardagsrecept som jag lärde mig av min svärmor. Jag har egentligen aldrig varit speciellt förtjust i surkål innan jag flyttade till Nederländerna och lärde mig att det fanns en uppsjö av olika sorters surkål. Det här blev ett sätt att göra en god rätt som till och med mina syskonbarn (yngre tonåren) åt med glädje.

0

Äkta Bigos - surkålsgryta

Bigos finns i många olika regionala, lokala varianter och antal recept kan vara oändligt. Det finns dock två principer: -ju fler köttsorter (nöt-, fläsk-, kalvkött, kyckling mm) och varianter av korv och pålägg man använder desto godare smakar den färdiglagade rätten. Ju längre man kokar bigos desto godare smakar den. (koka rätten varje dag 30 minuter eller 1 tim. och tillsätt en ny sort kött eller pålägg varje dag). Att hälla i lite röd vin höjer smaken ytterligare. Man kan laga bigos enbart med surkålen. Den godaste bigosen lagar du om du använder hemgjord surkål.

4.8

Surkålsgryta - Bigos

En Polsk rätt som äts ofta. Det sägs att den är en nationalrätt.

0

Surkålsgryta från Estland

Estlands nationalrätt

2

Surkålsgryta

Med surkål på burk och färdiglagat kött och korv är det rena snabbmaten

4

Surkålsgryta

Detta recept hittade jag några år sedan från Estniskt matsajt ”Toidutare”, men finns inte längre kvar. Som tur är hade jag skrivit ut den. Jättegott, om man gillar surkål, och lätt att göra samt lämpligt för dem som vill gå ner vikt.

0

Matklubben informerar

Välkommen till matklubbens mobilanpassade hemsida! För att hitta till din kokbok, forumet och lägg in recept ber vi dig att byta till ”Dator” här nedan tillsvidare. Vi jobbar för att motsvarande funktioner även skall finnas i mobilversionen så snart som möjligt.